بی تردید سخن گفتن از امیر المؤمنین (ع) که هستی در برابر عظمت مقام والایش سر تعظیم فرود آورده و عوالم ملک و ملکوت از تلألؤ وجود آن حضرت نور الأنوار روشن و منور گشته ، امری صعب و دشوار است و دشوارتر از آن شرح و بیان کلمات درر بار آن والا مقامی است که حکماء از درک عمق حکمتش و عرفاء از معرفت حقیقت وجودش و علماء از فهم معالم بی انتهایش و فصحاء و بلغاء از بیان فضائل شأن بی مثالش اظهار عجز و ناتوانی کرده اند ، و با وجودی که برخی همچون سید رضی به آوری بعضی از خطبه ها و نامه ها و کلمات حکمت آموز امیر المؤمنين (ع) اهتمام ورزیده و آن را بصورت مجموعه ای از گوهرهای تابناک اقیانوس بی کران آن وجود ذی جود در اختیار بشریت قرار داده اند؛ اما با کمال تأسف باید اعتراف کرد : پس از گذشت چهارده قرن همچنان گفتار بلند و بالا و بینظیر آن امیر بی قرین در این عالم پست و خاکی و در دنیای بشریت مجهول و ناشناخته و در میان مسلمانان بسان ( بئر معطله ) مهجور و رها شده و در جامعه شیعه غریب و ناآشنا باقی مانده است .
امید آن می رود که بهره گیری از زلال این معارف ، سبب باروری عقول و اندیشه ها و جلای قلب ها و حیات نفس ها و عامل طیران روح های بلند پرواز و سیراب کننده خاطرهای تشنه و عطشناک گشته و برای جویندگان حقیقت و پویندگان طریق توحید و معرفت و طالبان نور و حکمت راهنما و راهگشا باشد .
با توجه به این که احادیث آل محمد (ص) بسان جان دارویی است که قلبها را زنده می کند همانگونه که امام باقر فرمود: (( إِنَّ حَدِيثَنَا يُحْيِي الْقُلُوب )) .
و با عنایت به فرمایش امام رضا (ع) که فرمود : (( رَحِمَ اللهُ عَبْداً أَحْيَا أَمْرَنَا فَقُلْتُ لَهُ وَكَيْفَ يُحْيِي أَمْرَكُمْ قَالَ يَتَعَلَّمُ عُلُومَنَا وَ يُعَلِّمُهَا النَّاسَ فَإِنَّ النَّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحَاسِنَ كَلَامِنَا لَا تَّبَعُونَا ))
خداوند رحمت کند بنده ای را که امر ما ( اهل بیت ) را احیا کند . ( راوی گفت ) به آن حضرت عرض کردم : چگونه امر شما را احیا می کند؟ حضرت فرمود : علوم ما را فرا می گیرد و آن را به مردم آموزش می دهد . چرا که یقیناً مردم اگر نیکویی های کلام ما را یاد می گرفتند، قطعاً از ما پیروی میکردند .
از آنجا که ائمه هدی (ع) در عین تشویق و ترغیب به فراگیری علوم آل محمد (ص) به درایت حدیث نیز توجه داده اند ، تا جایی که امام صادق (ع) فرمود : (( حَدِيثُ تَدْرِيهِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ حَدِيثٍ تَرْوِيه )) .
یک حدیث را به نیکی بفهمید بهتر از هزار حدیث است که آن را روایت کنید . از این رو در کلمات نورانی شان ملاک برتری مؤمنان بر یکدیگر را به میزان درایت از روایتشان بیان فرموده اند .
چنانکه امام صادق (ع) به من فرمود : پدرم امام باقر (ع) به من فرمود : (( يَا بُنَيَّ اعْرِفْ مَنَازِلَ الشَّيعَةِ عَلَى قَدْرِ رِوَايَتِهِمْ وَ مَعْرِفَتِهِمْ فَإِنَّ الْمَعْرِفَةَ هِيَ الدِرَايَةُ لِلرِوَايَةِ وَبِالدِرَايَاتِ لِلرِوَايَاتِ يَعْلُو الْمُؤْمِنُ إِلَى أَقْصَى دَرَجَاتِ الْإِيمَانِ )) . فرزندم ! درجات شیعیان ما را به مقدار روایت آنها از ما و معرفتشان نسبت به ما بشناس چرا که بی تردید معرفت همان فهم روایات است و با فهم روایات مؤمن به بالاترین درجات ایمان بالا می رود .
بنابراین با نیت گردن نهادن به فرمایش امام باقر (ع) در رو آوردن به درایت و فهم روایات معصومین (ع) در این اثر پژوهشی سعی شده حدیثی نورانی از امیرالمؤمنین (ع) که به حدیث ( طارق بن شهاب ) معروف است ، بسیار موجز و در حد بضاعت مزجاة مورد بررسی قرار گرفته و فقرات حدیث هر چند به اختصار شرح گردد.
در اینجا بر خود لازم میدانم از زحمات خالصانه استاد بزرگوارم فرهیخته فرزانه جناب آقای دکتر امیر توحیدی که عمر گرانمایه خویش را در مسیر تعلم و تعلیم معالم نورانی آل محمد (ص) صرف نموده و در تربیت دینی ایتام بیپناه آل محمد (ص) از هیچ کوششی دریغ نداشتند ، تشکر ویژه داشته باشم . یکی از برکات تلمذ در محضر این محب راستین آل الله آشنایی با خطب نادره امیر المؤمنین (ع) به خصوص دو خطبه ( نورانیت) و (طارق بن شهاب) بود . در ابتدا در سال ۱۳۸۶ این دو خطبه را به همراه خطبه متقین در کتاب مستقلی تحت عنوان ( سیمای امام و متقین ) در کلام امیرالمؤمنین (ع) به چاپ رساندم .
در سال ۱۳۸۷ به پیشنهاد استاد گرانمایه ام به شرح ( خطبه طارق) که در معرفی مقامات نوری امام بیان گردیده پرداختم . ماحصل تحقیق و پژوهش پیرامون این خطبه گرانسنگ که به مدت ۱۳ سال به طول انجامید . کتابی شد که آن را با نیت بزرگداشت روز (غدیر) روز اکمال دین و اتمام نعمت براهل ایمان روز به ثمر نشستن شجره طیبه انبیاء عظام و روز پیوند امّت با مولایی که ولایتش سبب نجات است و اطاعتش باعث حیات و روز معرفی کلمة الله و حجّة الله و نورالله و وجه الله به منصب امامت ، کتاب (الغدير المغدق) نامگذاری کردم . عبارت (الغدير المغدق) برگرفته از فراز ۷۰ همین خطبه و به معنای (چشمه پر آب) می باشد و مولا امیر المؤمنين (ع) یکی از شئونات امام را با تعبیر فوق بیان فرموده است . و قطعاً تا زمانی که خورشید می تابد این چشمه پر آب خواهد بود.
جا دارد مجدداً یادآور شوم جناب استاد نه تنها باب آشنایی با معارف نوری اهل بیت (ع) و به طور خاص آشنایی با (خطبه طارق) را به روی حقیر گشودند بلکه در مراحل دشوار شرح فقرات خطبه طارق نیز با سعه صدر فراوان با بیان نکات دقیق و ارائه دیدگاه های نغز و حکیمانه در فراهم آمدن و به ثمر رسیدن این اثر نقش به سزایی داشتند . لذا بر خود لازم میدانم بار دیگر از زحمات خالصانه و بی دریغشان کمال تشکر و قدردانی را داشته باشم . و از درگاه قدس ربوبی برای ایشان رشد و تعالی و تقرب روز افزون به اولیای الهی را مسئلت نمایم .
به رسم ادب از زحمات ارادتمند مخلص اهل بیت (ع) جناب آقای مصطفی ثقفی نیز که جهت ویرایش این اثر ، صرف وقت نموده و با راهنمایی های پدرانه و دلسوزانه و ارائه نکات ارزشمند در تصحیح مطالب این کتاب سهیم بودند ، تشکر می نمایم .
همچنین از حمایت های بنیاد بین المللى غدير على الخصوص جناب آقای مشتاقی که اسباب چاپ و نشر این اثر را فراهم نمودند ، تشکر و قدردانی می نمایم .