نام کتاب : حماسه فکه

مؤلف/مؤلفان : محسن رادمهر ، مهدی رمضانی

تعداد صفحات : 210

زبان کتاب : فارسی

سال انتشار : 1400

با صبا در چمن لاله سحر میگفتم

که شهیدان که اند این همه خونین کفنان؟

حافظ

هنوز هم صدای آن هنرمند عاشق و مجاهد راستین از کوچه پس کوچه های تاریخ به گوش میرسد که با شوقی سرشار از ایمان و اراده و با لبانی تشنه در فکه فریاد میزد به امام بگویید؛ همان طور که فرموده بود؛ حسین وار مقاومت کردیم ، ماندیم و تا آخرین نفر جنگیدیم.

مقاومتی حسین وار ، ماندنی حسین وار ، جنگیدنی حسین وار و در نهایت رفتنی حسین وار در سایه رهبری یک مرد وارسته ! این ، تمام هنر عظیم علی اکبرهای خمینی کبیر (رضوان الله علبه) بود.

امام خمینی الله به عنوان دانش آموختۀ مکتب خونین و جاوید کربلا ، به شاگردان عاشورایی اش به درستی آموخته بود که کاری حسینی در پیش است. شاگردان مكتب او نیز باور داشتند که در این حماسه آفرینی ،بزرگ ، حسین (ع) نیز در گوشه ای از معرکه جنگ ایستاده و جان فشانی های آنها را نظاره می کند. غلتیدنشان را در خاک و خون می نگرد و با رویی گشاده و از سر مهر و مهربانی در واپسین لحظات نبرد و اهداء آخرین قطره های خون خود در راه آرمان های الهی خویش ، سرشان را به زانوی عشق خود گرفته و تا معراج سعادت بدرقه میکند ! و چه سعادتی بالاتر از این !

در طول هشت سال دفاع مقدس ، رزمندگان دلیر اسلام نیز با تأسی به همین سیره و با هدایت و راهبری آن حکیم فرزانه ، خالق حماسه های بزرگی از غیرت و مردانگی در تاریخ ایران بودند در اندیشه رهبر انقلاب ، دفاع مقدس یک امتحان الهی برای ملت ایران بود جنگ میان حق و باطل ، جنگ مکتبی علیه تمام ظلم و جور بود. ، جنگ ( عقیده و اعتقاد ) بود ، و همین آموزه های نورانی، محرکی برای جان فشانی همه اقشار جامعه ، از عوام و خواص در معرکه جنگ و جهاد فی سبیل الله گردیده بود.

در داستان پرافتخار دفاع مقدس ، روزهای تلخ و شیرین بسیاری نهفته است ؛  اما آنچه در همه این روزها – چه روزهای فتح و پیروزی و چه روزهای عدم الفتح – از ارزش والایی برخوردار است و به دقایق این جنگ عظمت می بخشد ، تنها نبرد در راه حق و انجام تکلیف الهی و اطاعت از ولی فقیه خود بود. رزمندگان اسلام نه برای پیروزی ، بلکه فقط و فقط برای انجام تکلیف الهی قدم در این مسیر پر مشقت ، اما شیرین می نهادند و این دلیل همان آرامش و غروری بود که همیشه در چشمانشان موج می زد از این رو شکست یا پیروزی برایشان هدف محسوب نمی شد گاه پیروزی ها ، اگرچه به خاطر شادی دل امام (رضوان الله علبه) و مردم شریف ایران ، دل چسب و گوارا بود اما به ،سرمستی ، مبدل نمی شد و گاه عدم الفتح ها نیز به خاطر انجام تکلیف الهی ، مغبون و زیان دیده نبودند.

در دفتر عملیات های پرشور دفاع مقدس ، عمليات والفجر مقدماتي ، حكايتي دیگر دارد عملیاتی که در سال سوم جنگ و با راهبرد تعقیب و تنبیه متجاوز صور ت گرفت و در آن بیش از سه هزار نفر از مظلوم ترین گلهای این کشور ، برای سالیان متمادی در میان رمل های گرم فکه بر روی زمین ماندند! هنوز مادرانی هستند که به امید استشمام بویی از پیراهن یوسفشان ، با سرانگشت محبت خویش ، رمل های داغ فکه را می کاوند و چشم به راه فرزندان و جوانان خود هستند.

از میان حماسه های جاوید این عملیات ، عروج غریبانه و شگفت شیر بچه های گردان کمیل ، انسان را سرشار از عشق و رشادت و مردانگی میکند. حکایت گردان کمیل ، حکایت یاران آخرالزمانی سیدالشهدا (ع) است که تن به ذلت ندادند و دربرابر دشمن تا دندان مسلح ، با دستهایی خالی ، امـا بـا دلهایی مملو از اراده و ایمان ، مردانه ایستادند ، مظلومانه جنگیدند و غریبانه از این خاکدان پرواز کردند.

گردان کمیل یکی از گردانهای تیپ عمار ، از لشکر ۲۷ محمد رسول الله (ص) بود که در عملیات والفجر مقدماتی شرکت داشت . این گردان بنا به تکلیف الهی خود با عبور از آتش های سنگین دشمن و موانع طاقت فرسای سرزمین گرم فکه توانست به مواضع دشمن حمله کند ؛ اما به دلایلی ، مظلومانه در یکی از کانال های دشمن محاصره شد و پس از شش روز مقاومت ، مجروح ، تشنه و گرسنه با شهادت غریبانه و جان سوز خود ، به تاریخ دفاع مقدس رنگی جاودانه و عاشورایی بخشید.

 نقطه اوج این حماسه زمانی شکل می گیرد که اگرچه گروهی از رزمندگان این گردان که سالم اند و یا جراحت کمتری دارند ، می توانند با اسارت و یا عقب نشینی ، جان خود را نجات داده و از مهلکه رهایی یابند ، اما به خاطر مجروحین ، جوانمردانه در کانال می مانند و ایثار و فداکاری را در برابر بزرگی روح خویش شرمسار و خجلت زده می کنند.

تاریخ این حماسه بزرگ را در دل یک کانال ثبت میکند. کانالی که اگرچه ، مانند دیگر عوارض مصنوعی ساخت دست انسان ، به جز ارزشهای جغرافیایی فاقد ارزشهای دیگری است ؛ اما به واسطه انسانهایی که تنها چند روز در آغوش آن زندگی کرده و پس از آن ، برای سال های متمادی ، میزبان وجود نازنین ائمه اطهار (ع) و به ویژه حضرت زهرا گردیده اند ، رنگی جاودانه یافته است. به عبارتی دیگر این کانال با در آغوش کشیدن یاران آخرالزمانی سید و سالار شهیدان (ع) ، برای خود آبرویی کسب نموده و در صف مکان های شریف قرار گرفته است.

حوادث و حماسه جان سوز و غرور آفرین کانال – که بعدها به نام ( کانال کمیل ) شهرت پیدا کرد – از همان دست حماسه هایی است که جنگ را به یک گنج تبدیل کرده است. این گنج بزرگ بدون شک نیاز به کشف و استخراج دارد ، اما متأسفانه ، این حماسه عظیم ، در کوچه پس کوچه های روزمرگی معاصر از یادها رفته و  به دست فراموشی سپرده شده است.

عدم الفتح بودن این عملیات از منظر نتیجه گرایانه عده ای باعث گردید تا در  گذر زمان ، گرد و غباری از غربت و فراموشی بر روی حماسه های بی نظیر نیروهای شرکت کننده و بالأخص بچه های گردان کمیل و حنظله بنشیند. به همین علت است که تا به امروز کمتر کسی به این حماسه ها پرداخته است.

سالهای سال است که حماسه های خونین این کانال ، همانند اجساد شریف شهدایش ، در رمل های گرم فکه مدفون گردیده و همچون رازی بزرگ در سینه اهل دل باقی مانده است کشف این راز برای جوانان غیرتمند نسل جدید می تواند غرورآفرین و افتخار آمیز و در عین حال عبرت آموز و راهگشا باشد.

داستان رشادت ها و دلاوری های گردان کمیل تنها داستانی است که اگر با هر زاویه ای بدان نگریسته شود ، عبرت آموز و جانگاه به نظر می رسد. برای فهم این ،داستان ، تنها کافی است که از دریچه ایرانی بودن و غیرت (آن) بدان نگریسته شود. در این صورت ، اگر هر انسان آزاده ای ، خود را به جای آن عزیزان تصور کند ، بدون شک همان صراط مستقیمی را انتخاب خواهد کرد که گردان کمیل را تا ابد جاودانه نمود.

این نوشتار با بررسی دو رویکرد نظامی و حماسی عملیات والفجر مقدماتي به جوانان مشتاق و جویای حقیقت تقدیم شده است . در بخش اول به جهت فهم بهتر مطالب ، با مرور حوادث دویست سال گذشته ایران ، سعی شده تا در ذهن خواننده ،  مقایسه ای میان عکس العمل حکام و مردم در هر دوره از جنگهای تحمیل شده به ایران صورت پذیرد . سپس با نگاهی تازه به اندیشه های دفاعی حضرت امام خمینی (رضوان الله علبه) ، مؤلفه های این دیدگاه متعالی و مترقی ، تشریح و به تأثیر آنها در رهیافت رزمندگان اسلام از جنگ و تلقی آن به عنوان ( تکلیف ) پرداخته شده است. همچنین به صورت اختصار به چرایی و چگونگی تجاوز ارتش بعث عراق به میهن اسلامی اشاره شده است . در ادامه ، به عملیاتهای رزمندگان اسلام در سال دوم جنگ اشاره گردید و پس از آن به صورت مشروح و مفصل به رویکرد نظامی عملیات والفجر مقدماتی پرداخته شده است.

در بخش دوم نیز ، تمام سعی و تلاش نگارندگان بر این بوده است تا گوشه ای از حماسه های شگفت و عاشورایی علی اکبرهای مظلوم خمینی (رضوان الله علبه) به نسل سوم و نسل های بعدی انقلاب عرضه گردد.

  سعی و تلاش وافر ما بر این است تا ضمن روایت دقیق تاریخ ، روایتگر گوشه ای از مظلومیت و شهامت یاران عاشورایی امام خمینی (رضوان الله علبه) برای نسل های بعدی انقلاب و جهانیان باشیم . امید است که به مدد روح پاک و ملکوتی شان از این آستان، سربلند و آبرومند بیرون آییم.